liian lyhyet lihakset saattavat vaikuttaa nivelten ja tukirangan liikelaajuuteen, kehon kannatukseen sekä ääreishermojen ja valtimoiden vapaaseen kulkuun. Mekostenon pidentää lihaksia ja helpottaa oloasi pitkällä tähtäimellä,

MEKOSTENON

Mekos = pitkä, tenon = jänne (kreik.)

Mekostenon on lääkäri Aki Loikkasen kehittämä metodi lihasten pidentämiseksi. Loikkasen mukaan tärkein syy tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ovat liian lyhyet lihakset. Lihasten pituus vaikuttaa esim. nivelten ja tukirangan liikelaajuuteen, kehon kannatukseen (ryhti) sekä ääreishermojen ja valtimoiden vapaaseen kulkuun.

Mekostenon kehitettiin, koska aikaisemmat ja rinnakkaiset menetelmät (esim. stretching) osoittautuivat riittämättömiksi keinoiksi kehon muuttamiseen. Tavoitteena on pysyvä lihaksen pituuden lisäys (pysyvä lepopituuden lisäys), ei pelkästään lihaksen venyttäminen. Mekostenonia ja kollageeniterapiaa sovelletaan parhaimmillaan rinnakkain.

Lihas pitenee lihaskalvoista, jänteistä sekä supistuvasta osasta. Jänteen kiinnityskohdat muuttavat myös hieman muotoaan. Kudosten uusiutuminen tuottaa elimellisesti pidentyneen lihaksen. Pidentyneitä lihaksia ylläpidetään säännöllisellä harjoittelulla. Menetelmä nojaa ajatukseen, että lihaksilla ei ole perinnöllistä pituutta eikä luilla perinnöllistä paikkaa. Kun lihakset pidentyvät, muuttuu myös luiden asento haluttuun suuntaan.

Lihasta pidennetään vetämällä lihaksen kiinnityskohtia erilleen lihaksen ulkopuolisella voimalla. Jotta lihas pitenisi, työstetään yhtä lihasta (tai lihasryhmää) kerrallaan käyttäen riittävästi voimaa, sekä riittävästi aikaa, hengitystä apuna käyttäen. Kipukynnys saa ylittyä, mutta sietokyky ei ja lihaksen tulee pysyä rentona.

Mekostenon tunteja ohjaa Hieroja-Aseman Maria.